Γιάννης Φιλίππου | Forbes | 16 Απριλίου 2022
Πώς ο Όμιλος Epsilon Net, ως καταλύτης στον χώρο του, οδηγεί την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων
1. Ποιες τάσεις φέρνει το 2022 στο πεδίο του Enterprise Resource Planning (ERP);
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πανδημίας, πρωτίστως ο δημόσιος και κατ’ επέκταση ο ιδιωτικός τομέας «αναγκάστηκαν» να εξελιχθούν με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο «πίνακας» αφομοίωσης λύσεων πληροφορικής και τεχνολογιών άρχισε να αποτυπώνει μια έντονα διορθωτική τάση.
Παράλληλα, μετασχηματίζονται και οι ίδιες οι εταιρίες Πληροφορικής, εστιάζοντας είτε σε περαιτέρω εξειδίκευση και αντιπροσώπευση των διεθνών λύσεων είτε σε εξαγορές και συνέργειες, όχι μόνο για να εμπλουτιστεί η προϊοντική τους γκάμα, αλλά να ενσωματωθεί, επίσης, όλο το εύρος των διεθνών τάσεων.
Σε αυτούς του άξονες κινούμαστε στον Όμιλο Epsilon NET. Είναι η ώρα να κάνουμε κι εμείς τα δικά μας άλματα και να οδηγήσουμε σωστά τους πελάτες μας.
Η πρακτική των baby steps είναι ξεπερασμένη λογική. Έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και μεθοδολογίες να οδηγήσουμε τους πελάτες μας σε πιο γρήγορους ρυθμούς.
Με την εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος η μέση ελληνική επιχείρηση είναι απαραίτητο να διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό, την αυτοματοποίηση και απλοποίηση όλων των διαδικασιών της, σημαντική μείωση κόστους και εξωστρέφεια.
Τα βασικά ζητούμενα, λοιπόν, σήμερα και για τα επόμενα 5 χρόνια, είναι τα ακόλουθα:
- Εύκολη, ασφαλής και γρήγορη διασυνδεσιμότητα με όλο το οικοσύστημα της αλυσίδας αξίας (Ready to use API’s, connectors)
- Απλοποίηση περιβάλλοντος χρήστη (UI)
- Ευκολία ασφαλούς και προσωποποιημένης πρόσβασης (UX)
- Αυτοματισμοί (RPA) και αξιοποίηση πληροφορίας (Analytics)
- Καθετοποίηση (Verticalization) για μείωση κόστους υλοποίησης και συστημική απόδοση των vertical best practices
- Cloud developed και SaaS λύσεις (Availability/Scalability)
Αυτός είναι και ο οδικός χάρτης που ακολουθούμε στην Epsilon SingularLogic, μέλος του Ομίλου Epsilon Net!
2. Ποιες επιχειρήσεις χρειάζονται το ERP;
Θα έθετα το ερώτημα λίγο διαφορετικά. «Ποιες επιχειρήσεις, λοιπόν, πρέπει να επενδύσουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό;»
Σήμερα το ERP έχει αντικατασταθεί από μια ολιστική προσέγγιση εφαρμογής ενοποιημένων συστημάτων, που διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργικότητας, αγκαλιάζοντας όλα τα κανάλια λειτουργίας μιας επιχείρησης. Η ανάγκη ανάγεται σε μία συνολικότερη λύση που περιλαμβάνει: ERP, CRM, WMS, ECOMMERCE, MOBILE και HR, και προσαρμόζεται, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια ραγδαία τάση σε WMS/MRP συστήματα. Το πιο κρίσιμο κομμάτι στην αλυσίδα κόστους, πλέον, είναι η βελτιστοποίηση διαθεσιμότητας πρώτων υλών και προϊόντων, η συνέπεια και η ταχύτητα εισαγωγής, παραγωγής και διανομής. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον σύγχρονο «ψηφιακό μετασχηματισμό» με κύριο εργαλείο το ERP.
Συνεπώς, όλες οι Παραγωγικές, Εμπορικές αλλά και εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών πρέπει να έχουν μια διαρκή στρατηγική υλοποίησης τέτοιων συστημάτων.
3. Τα δεδομένα αποκτούν μεγάλη σημασία, πως μπορεί μια επιχείρηση να αξιοποιήσει τα δεδομένα της;
Τα δεδομένα είναι το «οξυγόνο» του επιχειρείν, και όχι μόνο. Η δημιουργία ενός πανίσχυρου εργαλείου αποφάσεων αποτελεί προαπαιτούμενο και το πιο κρίσιμο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με μετρήσεις, ενώ υπάρχει συνοπτική και αναλυτική απεικόνιση σε κάθε στάδιο και επίπεδο.
Στην Epsilon SingularLogic έχουμε ενσωματώσει στις λύσεις μας επιχειρηματικές διαστάσεις και λειτουργίες συλλογής, καθώς και μια μεγάλη βιβλιοθήκη έτοιμων αναφορών (MIS) της δραστηριότητας της εταιρίας. Επιπρόσθετα, διατίθενται σετ αναλύσεων για συγκεκριμένους κλάδους, όπως: Φαρμακαποθηκών, Ενέργειας, Τροφίμων και Γαλακτοκομικών, Λιανικών πωλήσεων σε επιμέρους δραστηριότητες, Ρούχων, Καλλυντικών, Πετρελαιοειδών και άλλων.
Παράλληλα, το Epsilon College του Ομίλου Epsilon Net, παρέχει, πλέον των τίτλων MBA, υπηρεσίες εκπαιδεύσεων στελεχών για αξιοποίηση συστημάτων, αλλά και business administration εν γένει, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα συστήματά τους στο έπακρο.
Είναι σημείο διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό μας, καθώς αποτελεί ένα βασικό αγωγό πληροφορίας, ώστε να ενσωματώνουμε τις ανάγκες για πληροφόρηση και λειτουργία από την πραγματική οικονομία στις λύσεις μας.
4. Τι αλλαγές φέρνει η μεταφορά στο Cloud, τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις;
Εδώ παρατηρείται η βασική καθυστέρηση και αντίσταση, ιδιαίτερα, στην ελληνική αγορά.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο κόσμος έχει μεταφερθεί στο σύννεφο. Η αρχή έγινε από τα παγκόσμια software houses και οι αγορές σταδιακά το αφομοίωσαν.
Σήμερα, έχουν υλοποιηθεί παγκοσμίως τεράστιες επενδύσεις σε data centers που προσφέρουν 99,8% αδιάλειπτη λειτουργία, αντικαθιστώντας τις on premise εγκαταστάσεις. Τα οφέλη μια τέτοιας επιλογής είναι προφανή. Άμεση διαθεσιμότητα, επεκτασιμότητα, εγγυημένη ασφάλεια, ευελιξία, μείωση κόστους, διασυνδεσιμότητα, ευκολία συντήρησης κ.α.
Με χαρά διαπιστώνουμε, ότι, τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι πελάτες μας ζητάνε να μεταβούν σε περιβάλλον cloud, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η ικανοποίηση της υπάρχουσας εγκατεστημένης βάσης μας σε εγκαταστάσεις cloud.
5. Τι περιμένουμε να δούμε στο μέλλον από τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου Epsilon Νet και σε ποιες αγορές θα εστιάσετε;
Ο Όμιλος Epsilon Net είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πάροχος λύσεων λογισμικού για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η συνέργεια με τον Όμιλο SPACE μας καθιστά τον πληρέστερο οργανισμό υλοποίησης έργων πληροφορικής κάθε μεγέθους και πολυπλοκότητας.
Τα επόμενα χρόνια η εταιρία θα επενδύσει στην επέκταση της δραστηριότητας μας σε έργα πέρα από τα ελληνικά σύνορα, με ενδυνάμωση της παρουσίας μας σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.
Παράλληλα, στοχεύουμε στην ανάπτυξη native cloud εφαρμογών και WMS/κMRP λύσεων για κάλυψη του συνόλου των λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στην περαιτέρω καθετοποίηση λύσεων. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην περαιτέρω αξιοποίηση του Epsilon College στοχεύοντας στην ανάδειξη του εθνικού μας ταλέντου, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού και των πελατών μας.